box2_09.jpg
box1_05.jpg
Paszívházak PHPP számítása

A passzívház tervező program, azaz a PHPP (Passivhaus Projektierungs Paket) egy olyan szoftver, amit a Német Passzívház Intézet fejlesztett ki annak érdekében, hogy a tervezési folyamat során ellenőrizni lehessen, hogy az épület várhatóan meg fog-e felelni a szigorú passzívházkövetelményeknek. Az ellenőrzésen túl ez egy tervezés során használható segédlet az építészek és gépészek számára, hiszen megmutatja, hogy az egyes paramétereket megváltoztatva hogyan alakul az épület energiamérlege.
 
 
 Vagyis ez is egy energetikai tanúsítvány, aminek számítási módszere számos ponton eltér a magyar épületenergetikai szabályozás által előírt módszertől, ezért a két számítás eredményét közvetlenül összehasonlítani nem is lehet.
 
 
Mik a legfőbb különbségek a PHPP és a 7/2006 TNM szerinti "ET" számítás között?
 
  1. A magyar rendelet szerint az épület határolószerkezeteinek belső méreteivel számolunk, míg a PHPP-ben a külső méreteket kell megadni.
  2.  A primerenergiamutató a magyar rendelet szerint családi házaknál csak a fűtés, melegvíz készítés energiaigényével számol, valamint ha az is mesterségesen biztostított, akkor a szellőztetés és hűtés energiaigényét kell megadni. A PHPP-ben ezeken kívül még az összes háztartási berendezés villamosfogyasztásával is kell számolni, vagyis figyelembe kell venni a mosógépek, mosogatógépek, laptopok és társaik működését is. Egészen más a szemlélet.
  3. A PHPP számítás sokkal részletesebb. Erre néhány példa: meg kell adni a megvalósítás helyére vonatkozó klímaadatokat, a gépészeti rendszerek vezetékeinek pontos hosszát és típusát, a nyílászáróknál nem elég annyit tudni, hogy 2 vagy 3 rétegű az üvegezés, hanem meg kell adni a naptényezőt is, valamint a keret beépítési paramétereit, a hőhidakat is, a talajnál figyelembe kell venni annak hővezetési tényezőjét is stb.
  4.  A magyar rendeletnél sokkal szofisztikáltabban tudjuk személyre szabni az épület várható használatát: a kívánt léghőmérsékleten túl megadhatjuk, hogy milyen hőmérsékletű és mennyi melegvizet használunk majd, hogy milyen igényekre méretezzük a légtechnikai rendszert, hogy pontosan milyen háztartási berendezéseket fogunk majd működtetni
 
 
 
Mikor érdemes a PHPP számítást választani?
 
A PHPP számítás elkészítését alacsonyenergiaigényű, tervezési fázisban lévő épületekhez ajánljuk elsősorban. Olyankor van értelme foglalkozni ezzel a részletes számítással, ha azok eredményeit fel is használjuk bizonyos tervezést és kivitelezést érintő kérdések eldöntésében. Az alacsonyenergia igény pedig azért szempont, mert ha nem ilyen épülettel van dolgunk, akkor az épület minőségét döntően úgysem ezek a részletek fogják meghatározni. Fontosnak tartjuk ugyanakkor azt is kihangsúlyozni, hogy a számítást nem csak minősíteni kívánt passzívházak esetén érdemes elkészíttetni. A különbség lényeges: ha minősíteni szeretnénk az épületet akkor a számítást el kell küldeni a Darmstadt-ban működő Német Passzívház Intézetnek és a számítást ők ellenőrzik, hitelesítik, az épület szerkezetkész állapotában pedig elvégezzük a légtömörség vizsgálatot, a Blower-door tesztet.
Ha a célunk nem a minősítés, hanem "csak" egy nagyon átgondolt, alacsonyenergia igényű épület terveztetése, akkor elvégeztethetjük a számítást a tervezési folyamat részeként is a saját kedvünkre. A szoftver (ami egy sok-sok munkalapból álló excel táblázat) a rendelkezésünkre áll, számoltunk már vele jó párszor, hivatalos tanúsítványt azonban a sokkal egyszerűbb és a PHPP-nél jóval "elnagyoltabb" eredményt adó magyar rendelet követelményei szerint tudunk kiállítani, mérnöki kamarai jogosultságunk is erre hatalmaz fel bennünket.
 
 
 
right1_03.jpg
 
Energiamegtakarítás
megujulu_03.jpg
Megújuló energiák
terv_immo_uj_a_06.jpg
Pályázatok