box2_09.jpg
box1_05.jpg
BLOWER-DOOR épületek tűzvédelmi célú légtömörség vizsgálata
A légtömörség mérés gázalapú beépített oltóberendezések szakszerű telepítéséhez, ellenőrzéséhez, és karbantartásához szükséges művelet.
A légtömörség mérés (integritás mérés) tűzvédelmi vonatkozású célja az, hogy a gázzal oltó berendezéssel védett terek esetében igazolni lehessen, hogy a helyiség, épület falazatán, nyílászáróin lévő esetleges áttöréseken, egyéb réseken át „elszökő” gázmennyiség nem veszélyezteti az oltási koncentrációt, azaz a tartási időt.
A légtömörség mérés egy alternatív vizsgálati módszer, mellyel az éles lefúvás és koncentrációmérés elkerülésére ad olcsó, megismételhető és biztos mérési módot.
A légtömörség mérésének módjával több szabvány is foglalkozik.
A hazánkban alkalmazott és elfogadott szabvány az MSZ EN 15004-1 Beépített tűzoltó berendezések. Gázzal oltó berendezések. 1. rész: Tervezés, létesítés és karbantartás, mely a Magyar Szabványügyi Testület által kiadott honosított Európai Uniós szabvány.
 
 Ezen szabvány nyilatkozik a gázzal oltó berendezések esetén végrehajtandó feladatokról:
  • Új építés esetén
  • Éves ellenőrzés keretében
  • Karbantartáskor
A helyiség integritás vizsgálat mérések során azt vizsgáljuk, hogy a helyiségek a beépített oltógázokkal történő elárasztás során, a tervezésnek megfelelő oltási koncentráció kialakulását követően meddig képesek tartani az oltási koncentrációt a minimális védett magasságig. Az MSZ EN 15004 szabványsorozat előírásai szerint az előírt tartási idő 10 perc.
Amennyiben a tartási idő nem éri el a szabványban meghatározott 10 percet, további nyílásokat kell keresni és tömíteni mindaddig, amíg az előírt értéket elérjük.
A vizsgálat nem terjed ki az oltórendszer méretezésére, illetve üzemelő képességének ellenőrzésére.
 
Az integritás vizsgálatot minden alkalommal meg kell ismételni, amennyiben valamilyen átalakítás miatt a helyiség tömörségében változás állhat be.
 
right1_03.jpg
 
Energiamegtakarítás
megujulu_03.jpg
Megújuló energiák
terv_immo_uj_a_06.jpg
Pályázatok