box2_09.jpg
box1_05.jpg
Hőhidak vizsgálata

Az épület külső határoló szerkezeteinek azokat a részeit nevezzük hőhídnak, ahol a különböző hővezetési tulajdonságú és eltérő geometriai formájú szerkezetek, anyagok csatlakoznak egymáshoz. A határoló szerkezetek azon helyein, ahol a geometriai formát vagy különböző hővezetési tényezőjű anyagokat alkalmaznak, télen megnövekszik a szerkezet síkfalhoz viszonyított hővesztesége. Ezen helyek közelében a belső oldalon jellemzően alacsonyabb, illetve külső oldalon esetleg magasabb a felületek hőmérséklete. Az épület szerkezetén e helyeket, geometriájuk szerint vonalszerű (pl.: födémek-falak vagy külső és belső falak találkozásai) vagy pontszerű (klasszikus falsarok) alakkal jellemezhetjük. Mivel egy adott belső légállapot (hőmérséklet, relatív páratartalom) esetén, a kondenzáció kockázata már csak a belső felület hőmérsékletétől függ, a hőhidakat úgy is megfogalmazhatjuk, mint azon kritikus helyek (pontok vagy vonalak), ahol a legmagasabb a kondenzáció kockázata. A kondenzáció pedig előbb vagy utóbb a felület penészedéséhez vezet.
 

A hőhíd tehát az épületburok azon része, ahol az épületelemben normál körülmények között fellépő hőáramlás jelentősen megváltozik.

Szerkezeti hőhidak: A magasabb hővezető képességgel rendelkező anyagok áthatolnak a nagyobb hővezetési ellenállású szigetelőanyagon, vagy részben behatolnak szigetelés tartományába.

Geometriai hőhidak: Azon helyek ahol a szigetelőréteg irányt vált, vagy annak vastagságában megváltozik.

Az energetikai számítások folyamán a hőhidak a vonalmenti hőátbocsátási tényezővel (ψ) jellemezhetőek. A hőhidak megítélése nem egyszerű feladat. Lehetőség van egyszerű számolásokkal meghatározni, léteznek egy-két cég által elkészített hőhíd katalógusok, mégis a legpontosabb a hőáram szimulációs programok használata. Megfelelő hőmérséklet különbségek esetében elvégzett termovíziós felvételekkel (megfelelő hőkamera esetében) megközelítőleg szintén számszerűsíthetőek a hőhídak okozta hőveszteségek.
A hőhidak jelenléte nagyban növeli a fűtési hőigény nagyságát és épületfizikai károkért is felelős lehet, ezért megfelelően kell megítélni őket!
 

 
A hőhidak vizsgálatát elvégezzük igény esetén:
  • hőkamerával,
  • 2D-s szimulációs szoftverrel,
  • 3D-s szimulációs szoftverrel.
 
right1_03.jpg
 
Energiamegtakarítás
megujulu_03.jpg
Megújuló energiák
terv_immo_uj_a_06.jpg
Pályázatok