box2_09.jpg
box1_05.jpg
Napelemes rendszerek hőkamerás vizsgálata
Alapvetően két oka van a napelemes rendszerek felülvizsgálatának: biztonság és a teljesítmény ellenőrzése. A napelemek a legnagyobb teljesítményüket teljes napsütésben adják le. Hőkamerás vizsgálattal a rendszer méretétől függetlenül érintésmentesen és hatékonyan vizsgálható. A modulok hibái a hőképeken egyszerűen felismerhetők így biztosítva a biztonságos működést és a maximális teljesítményt.
 
 
A napelemes pályázatokban vállalt indikátorok a rendszer optimális működését feltételezik. Érdemes idejében ellenőriztetni!
 
 
 
 
 
Egy napelemes rendszer lelke maga a napelem cella, ami a nap energiáját elektromos árammá alakítja át. Általában a cellák sorokba rendezve egy modulon helyezkednek el.  Ezek a modulok pedig soros vagy párhuzamos módon össze vannak kötve és a megtermelt egyenáramot akkumulátorba, egy inverteren keresztül váltakozó árammá alakítva a fogyasztók felé vagy a hálózatba táplálja. Tehát a maximális hatásfok elérése szempontjából a legfontosabb, hogy egy modul a maximális áramerősséget tudjon előállítani vagyis minden cella megfelelően üzemeljen. Egy modul a napenergia kb. 17- 20 %-át alakítja át egyenárammá a többi 80- 83 % hőenergia formájában jelenik meg. A meghibásodások általában a cellák túlmelegedésével ezáltal hatásfokcsökkenéssel járnak. A túlmelegedések hatása az élettartam csökkenését vonja maga után – hosszú távon az üzemi hőmérséklettől 10 °C-nál magasabb hőmérséklet túllépés 50%-kal csökkenti a cellák élettartamát – valamint a tűzveszély lehetősége is fokozottan fennáll a túlhevülés hatására. Egy cella meghibásodása esetén tehát az adott sor alacsony áramerőssége rontja a modul- és ezzel együtt a rendszer hatásfokát is, mivel a termelt áramerősséget az adott sor leggyengébb cellájának teljesítménye határozza meg.
 
 
A termográfia segítségével kvalitatív mérések elvégzésére van lehetőség, minőségileg vizsgálhatók az egyes cellák, modulok és a rendszeren belül lévő egyéb elektromos berendezések. Tehát a hibafeltárás fontos a rendszer optimális működése szempontjából a felhasználónak és a kivitelezőnek egyaránt – a vizsgálattal könnyen és gyorsan feltárhatók az esetleges hibák – és a hőképek alapján a garancia érvényesítése a gyártó cég felé is megalapozott.
 
 
 
Hőkamerás vizsgálattal kimutatható hibák:
 • szerelési hibák,
 • modul vagy cella kiesés,
 • hibás kábelezés,
 • a modulokba bejutó nedvesség,
 • cella törés.
 
A hőkamerás vizsgálat feltétlenül szükséges körülményei:
 • globálsugárzás legalább 600 W/m2 (ideális a 800-1000 W/m2);
 • az egyes modulok mérési szöge 50-80° között van.
 
Összefoglalva az Ön előnyei a vizsgálattal:
 • A gyenge, illetve hibás pontok felismerése, mely hozzájárul a rendszer megbízhatóságához.
 • Tűz- és balesetveszély minimalizálása.
 • A berendezés állapotának és a potenciális kockázatok a dokumentálása.
 • A napelemes rendszer teljesítmény csökkenésének korai időpontban történő felismerése (pályázati indikátorok!). 
 
 
 
right1_03.jpg
 
Energiamegtakarítás
megujulu_03.jpg
Megújuló energiák
terv_immo_uj_a_06.jpg
Pályázatok